Cep Boyu Kitaplardan Cebe Uygun Edebiyata

Dünya, doğa ve teknolojiyi yanına almış bizimle satranç oynuyor. Sonunun herhangi bir taraf için "mat" ile bitmeyeceği bir maç diliyor insanoğlu.

Her manevra bir etki yaratıyor, ardından bizim tepkimiz derken çok hızlı bir akış içindeyiz. Yeni dünya düzeninin getirdiklerini önce anlıyoruz, sonra alışıyor ve seviyoruz. Derken bir bakmışız bağımlısı olmuşuz ve onu türetiyoruz.

Hatırlarsınız ilk çıkışını cep boyu kitapların... Cep boyu kitaplar taşınabilir olması ve pratik kullanımlarıyla bize kendisini sevdirmişti. Sevgi, iletkenliğinden olsa gerek, iyi her şeyin yayılmasını kolaylaştırıyor. Kolaylık ve pratiklik ise kullanım yaygınlığını epeyce artırıyor. Yeni dünya düzeni beklentimiz, her şeyin hap gibi kolay alınır ve kullanılır olması.

Çağımızın Düzeni Dönüşüm ve Değişim

Cep boyu kitap olur da cebe uygun edebiyat olmaz mı?

Buyurun karşınızda: "Twitterature"

Twitter sınırına uygun karakter sayısıyla yazılmış cümlelerden hikayeler yazıyorsunuz. Bu cümlelerin arka arkaya paylaşılması yoluyla bir hikaye dizisi ortaya çıkıyor ve takipçilerle buluşuyor. "Twitter" ve "literature" kelimelerinin birleşiminden tabiri caizse "uydurulmuş" ancak oldukça yaygın bir hikaye anlatım türü artık. Güzel örneklerinden birisi Texas'ta böbrek hastalıkları doktoru Sayed Tabatabai'nin 19 tweet ile yayınladığı bilim kurgu öyküsü. Öyküde Covid 19 salgını sonrası, 2060 yılında hayatta kalmayı başarmış nadir doktorlardan birisinin anıları anlatılıyor.

Twitterature'ın o kadar güzel binlerce örneği var ki, sizi pratik ve yeni nesil bir edebiyat dünyasının içine alıyor... Durdurulamaz değişim döngüsü içindeyiz. Adapte oluyor, alışıyor ve türetiyoruz. Üstelik tüm bunları çok da kısa sürede yapıyoruz. Bir hamle bizden, bir hamle dünyadan... Sonra yine biz... İki taraftan birisi "mat" olmadan yaşamaya devam...

Blog